- Home
- » li>
- Organisaties
- » li>
- Voedselwerkplaats Fryslân
Voedselwerkplaats Fryslân
In veel dorpen worden plannen gemaakt of al gerealiseerd rond het thema voedsel. Het kan gaan om lokale voedselproductie vanuit een dorpstuin, een boer die producten direct in het dorp afzet via de plaatselijke supermarkt, een voedselcoöperatie van dorpelingen die graag biologische eten, bij voorkeur uit de buurt, een strook eetbaar openbaar groen of bedenk het maar…. De voorbeelden verschillen in omvang en inhoud, maar dat maakt het des te interessanter om de verschillende ervaringen uit te wisselen. In deze themagroep werken dorpen en deskundigen op dit moment samen aan plannen voor meer streek – en seizoensgebonden producten in dorpen. Van eetbare berm tot dorpsboerderij.
Momenteel bieden wij alleen nog ondersteuning aan in de gemeente Súdwest-Fryslân en gemeente Waadhoeke.
Voedsel van dichtbij
Wil jij ook beter weten waar je eten vandaan komt? Met elkaar verse producten kopen van boeren uit eigen omgeving? Samen een groentetuin aanleggen voor jouw dorp of wijk? Onbespoten, goed voor de bijen en mooi om te zien? De Voedselwerkplaats van Netwerk Duurzame Dorpen ondersteunt initiatieven die zich inzetten om als dorp of wijk groener te gaan eten.
Netwerk Duurzame Dorpen
De Voedselwerkplaats is een activiteit van Netwerk Duurzame Dorpen. Netwerk Duurzame Dorpen ondersteunt allerlei lokale duurzame initiatieven, ook op het gebied van energie, afval, zorg. In de Voedselwerkplaats leren initiatiefnemers op het gebied van voedsel van elkaars ervaringen:
-
Hoe kan je het online bestelplatform handig gebruiken?
-
Hoe organiseer je de afhaalmomenten van de Buurtmarkt?
-
Hoe vind je lokale boeren en producenten?
-
Hoe vind je grond voor een dorps- of wijktuin?
-
Hoe werk je samen als vrijwilligers?
-
Hoe ziet het financiële plaatje er uit?
-
Hoe zet je mooie plannen om in concrete actie?
Aan de slag!
Ga ook aan de slag met het thema lokaal voedsel in jouw eigen dorp of wijk en neem contact op met de Voedselwerkplaats als je behoefte hebt aan ondersteuning. Samen op weg naar een duurzame toekomst!
De Voedselwerkplaats van Netwerk Duurzame Dorpen werkt in Fryslân samen met Stichting Doarpswurk. Het project Dorpswinkel 2.0 van de Voedselwerkplaats wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Fryslân, Leader en Stichting DOEN.
Documenten
Bekijk hier al onze documenten, en inspirerende documenten van partners.
Ondersteuningsaanbod
Ondersteuningsaanbod
Inkoop & advies Fruit Yn Fryslân
De voedselwerkplaats werk samen met de Stichting Fruit in Fryslân. De samenwerking biedt verschillende voordelen. Door gezamenlijke inkoop zijn de prijzen van bomen en struiken lager, deze Stichting biedt advies op maat, komt uw dorpstuin bezoeken en u kunt direct bestellen via het formulier.
Lees meer
Lokaalmenu
Voedsel verbindt
Samen je voedsel organiseren is ook leuk. Je ontmoet elkaar bij het ophalen van je wekelijkse boodschappen of in de groentetuin. Er ontstaan weer nieuwe verbindingen met je dorps- en buurtgenoten. Organiseer een cursus ‘koken met regionale producten van het seizoen’ of ga samen eten. Bezoek de boeren en producenten van jouw buurtmarkt.
Samen groener eten
Voedsel heeft een groot aandeel in onze ecologische voetafdruk. De productie en het transport van ons voedsel wegen zwaar mee in de belasting van de aarde. Voor veel mensen begint daarom groener leven met anders...
Lees meerDorpstuin
Samen moestuinieren
Met een gemeenschappelijke tuin voor jouw dorp zorg je voor meer duurzaam geteelde groenten uit eigen omgeving.
Een gemeenschapstuin werkt
Vlees, melk en kaas uit eigen buurt is relatief makkelijk verkrijgbaar in onze streken, maar duurzaam geproduceerde groenten en fruit zijn minder makkelijk aan te komen. Een productietuin voor eigen dorp of buurt, helpt jouw gemeenschap zelfvoorzienend worden. Met de cursus ‘Moestuinieren op grotere schaal’ leren aspirant-tuinders op permacultuurbasis produceren voor eigen regio. Deze cursus wordt gegeven binnen de...
Lees meerBuurtmarkt
Wie is jouw boer?
Steun de boeren en producenten in de buurt, door een (online) buurtmarkt te organiseren: samen inkopen uit eigen gebied.
Zo kun je een buurtmarkt starten
Koop jij je brood bij Christa? Je groenten bij Michel? Je melk bij Joke? Je kaas bij Doetie? Door samen lokaal je boodschappen te doen, steun je de kleine producenten in jouw omgeving. Omdat er weinig schakels zijn tussen het erf van de boer en jouw keuken en de bakker weet wat de bestelling is, gaat er weinig voedsel verloren. Bovendien weet je zelf veel beter waar je eten vandaan komt: hoe de groenten verbouwd worden,...