Mobiliteitswerkplaats Fryslân

Mobiliteitswerkplaats_partner
Adresgegevens:
Buorren 28
9012DH
Bezoekadres: Raerd

Update januari 2024: Deze Werkplaats is niet meer actief

Makkelijk en efficiënt van A naar B, dat willen we allemaal. Maar veel vormen van vervoer veroorzaken vervuiling en CO2 uitstoot. En dat willen we dan weer niet. Wandelen, fietsen, openbaar vervoer…...voor lang niet alle dorpen zijn dit goede alternatieven. Deze werkplaats houdt zich bezig met andere oplossingen.

De coördinator van deze themagroep is Lucie Gelderblom 

 

 

 

 

Lokale omstandigheden en creativiteit leiden tot allerhande duurzame mobiliteitsoplossingen. We hebben ze op de kaart gezet, laat je inspireren!

 

 

Initiatieven van deze site


 

Ondersteuningsaanbod

Transport-en-mobiliteit_original

Project Deelauto’s

Sinds eind 2017 onderzoekt een groeiende groep lokale initiatieven de mogelijkheden van een deelauto, in de meeste gevallen een elektrische. Veel (tweede) auto’s staan immers het overgrote deel van de tijd stil. Zonde van het geld, de parkeerruimte en de milieubelasting die de productie van auto’s met zich meebrengt.


Het vervangen van meerdere eigen auto’s door één gemeenschappelijke deelauto kent veel voordelen, zeker ook op individueel niveau. In de praktijk blijkt het autodelen echter weerbarstig. Een goede reden om als initiatieven gezamenlijk te blijven...

Lees meer
Transport-en-mobiliteit_original

Project Duim Omhoog – georganiseerd liften

Veel plattelandsdorpen zijn gericht op één of twee grotere nabijgelegen kernen. Tussen de dorpen en deze grotere kernen vinden veel dagelijkse autoritten plaats met slechts één persoon in de auto. Waarom niet wat vaker met elkaar meerijden?


Duim Omhoog is een beproefd liftsysteem. Aan beide kanten van de meest gebruikte route naar een grote kern wordt een liftpaal geplaatst. Binnen het dorp maak je iedereen duidelijk: als je een medebewoner bij de paal ziet staan en je gaat toch die kant op, neem die persoon dan mee.

Lees meer