- Home
- » li>
- Zeeland
- » li>
- Grootegast
- » li>
- Zwembad De Woldzoom
Zwembad De Woldzoom
13 december 2016Voorzitter Aebe de Jong vertelt met trots over hún zwembad. Deze succesvolle voorziening wordt al jarenlang gerund door een 5-koppig bestuur, samen met een grote groep vrijwilligers. Kortom is een duurzame voorziening gebleken. De Woldzoom beschikt maar liefst over 50-60 actieve vrijwilligers, waar op gebouwd kan worden. Alleen de drie badjuffen, 20 weken beschikbaar in het zomerseizoen, zijn betaalde en gediplomeerde krachten. En aan bezoekers geen gebrek: in 2016 ruim 42.500!
Een duurzaam en ‘warm bad’ voor publiek en vrijwilligers!
Voorzitter Aebe de Jong vertelt met trots over hún zwembad. Deze succesvolle voorziening wordt al jarenlang gerund door een 5-koppig bestuur, samen met een grote groep vrijwilligers. Kortom is een duurzame voorziening gebleken. De Woldzoom beschikt maar liefst over 50-60 actieve vrijwilligers, waar op gebouwd kan worden. Alleen de drie badjuffen, 20 weken beschikbaar in het zomerseizoen, zijn betaalde en gediplomeerde krachten. En aan bezoekers geen gebrek: in 2016 ruim 42.500!
Historisch
Ongeveer 25 jaar geleden stelde gemeente Grootegast voor het zwembad te sluiten. Het was eind jaren zestig, net als veel andere zwembaden in de provincie, volgens een soort van vast concept (peuterbad, instructiebad en diep bad met startblokken en 2 duikplanken) door de ‘Heidemij’ ontwikkeld en voldeed niet meer aan de moderne eisen.
Zover wilden de bewoners van Grootegast het niet laten komen. Er werd een stichting in het leven geroepen, die het beheer van het zwembad wel wilde overnemen. Met de gemeente werd een jaarlijkse subsidie afgesproken van toen maximaal 100.000 gulden (nu €50.000). Daarmee zouden ze het moeten doen. En dat lukt nu al 25 lang. Zwembad De Woldzoom werd een duurzame voorziening!
100% vrijwilligersbeheer
Uitgangspunt was van begin af aan beheer en onderhoud door vrijwilligers. Niet vrijblijvend maar met heldere afspraken. Zo is er de afspraak dat elke vrijwilliger gewoon een kaartje koopt om naar binnen te kunnen om te zwemmen. Natuurlijk is er ook de jaarlijkse barbecue ter afsluiting van het seizoen. Door de goede afspraken en de plezierige sfeer onderling verbinden vrijwilligers zich graag en voor langere tijd aan het zwembad. Ook op dat vlak dus een duurzame onderneming!
Onderhoud en ontwikkeling
Toen het bad in beheer van de bewoners kwam was er sprake van achterstallig onderhoud. De leidingen van de machinekamer werden als eerste vervangen, en vervolgens de overige techniek.
Daarna werden de kleedkamers overkapt, en werden er opberg-, werk en winkelruimte bijgebouwd.
Vaak leverde een gespecialiseerd bedrijf bijvoorbeeld de staalconstructie en bouwden de vrijwilligers het vervolgens zelf af. Of in geval van de loslatende blauwe tegeltjes, werd voor het eerste bad een bedrijf ingehuurd voor het zandstralen en stukadoren van de wanden waarna er vervolgens een polyester laagje kon worden aangebracht. Bij de volgende baden deed men het voorbereidende werk volledig zelf, was alleen voor het polyesteren nog een bedrijf nodig.
De vrijwilligers bouwden ook zelf de picknickbanken, invalidenkleedkamers etc. Meestal was er voldoende budget voor onderhoud gereserveerd, maar bij één van de laatste verbouwingen kwam er een extra’s subsidie van de gemeente. Dat was een uitzonderlijke situatie.
Hergebruik materialen
De balie bij de entree komt uit het gemeentehuis van Grootegast, de grote glijbaan uit Andijk Noord-Holland, en haalde men één van de speeltoestel uit Noordlaren, de kleedkamers uit Stadskanaal….. Ook op dat vlak zeer duurzaam bezig in De Woldzoom! Marktplaats is een zeer behulpzame website.
Warm water via duurzame energie
Tot slot dacht het bestuur na over het bezuinigen op de energierekening. Want de energiekosten voor een zwembad zijn substantieel. Door het plaatsen van een kachel op houtsnippers die in de zomer beschikbaar is voor de verwarming van het water van de buitenbaden en in de winter voor het verwarmen van de naburige sporthal bespaart De Woldzoom maar liefst 15% op de energierekening. Een win-win situatie. De kachel is in eigendom van de leverancier en de leverancier zorgt voor de tijdige aanlevering van snipperhout. Bij calamiteiten kunnen de oorspronkelijk verwarmingsketels nog worden benut, maar vooralsnog is dat gelukkig overbodige luxe gebleken.
Door de omschakeling op Duurzame Energie zijn de exploitatiekosten verminderd en draagt de verduurzaming bij aan de toekomst van zwembad De Woldzoom!