- Home
- » li>
- Noord-Holland
- » li>
- Groenkerk
- » li>
- Oentsjerk minder afval: Ho! Net yn de Kliko!
Oentsjerk minder afval: Ho! Net yn de Kliko!
08 oktober 2015Vrijdag 18 september 2015 drumden meer dan 50 kinderen een vette beat op plastic kliko’s die gesteld stonden bij It Skewiel. En hun klasgenoten uit de bovenbouw van de basisscholen De Opstap en De Paadwizer rapten mee: Ho, Ho, net yn de Kliko!
Dit was de start van de actie van Doarpsbelang Oentsjerk en Groenkerk om de hoeveelheid restafval, dat Oentsjerksters in hun grijze containers gooien, te verminderen. Wethouder Houkje Rijpstra opende de actie o.a. door een sticker op Kliko te plakken.
Doel is dat de gemeente over een jaar 25 procent minder afval via de grijze containers hoeft af te voeren. En dit is heel goed mogelijk als alle inwoners van Oentsjerk hun afval beter scheiden. Dit scheelt de burger afvalstoffenheffing én spaart het milieu. Dus vanaf nu textiel in de textielbak, batterijen in de batterijenbak, flessen in de flessenbak, papier in de papierbak, groente/fruit/tuinafval in de groenbak en alles met de stekker naar de milieustraat van gemeente.
Duorsum Gytsjerk en Groenkerk werken samen. Het project “Ho! Net yn de Kliko” vindt ook in Gytsjerk plaats. Alle inwoners van Oentsjerk en Gytsjerk hebben een uitgebreide folder ontvangen. Daarin staat alles uitgelegd. Ook dat je een sticker op je container kunt plakken om te laten zien dat je zo milieubewust mogelijk met je afval omgaat. En om anderen te inspireren dit ook te doen. In de folder staat ook dat je je kunt aanmelden via http://groenkerk.nl/honetynekliko/ en dat je dan kans maakt op een prijs van 100 euro!
Himmeldei
Na de start van Ho! Net yn ‘e Kliko! gingen de kinderen zwerfafval opruimen in heel Oentsjerk. Ze verbaasden zich over de blikjes en flessen die zomaar rondslingerden langs de weg, in sloten en groenstroken. Eens gedachteloos door iemand weggegooid. Daar waar kinderen en honden spelen! En dan al die snoep- en chips verpakkingen. De bovenbouwers van Paadwizer en Opstap realiseerden zich dat die kleine stukjes plastic en afval vaak de dood betekenen voor dieren. Zij eten plastic op, omdat ze het voor voedsel aanzien. Oentsjerk wordt ieder jaar zichtbaar schoner.